Pšenica u dobrom stanju, ali postoji opasnost od glodara

Aktuelno Poljoprivreda

Pšenica u regionu Srema je u izuzetno dobrom stanju, čak i ona koja je zasejana posle optimalnog agrotehničkog roka. Upravo toj pšenici ove vremenske prilike odgovaraju, kažu poljoprivredni stručnjaci uz napomenu da je na parcelama pod hlebnim žitom primetan veliki broj glodara, pa je zaštita useva neophodna.

Goran Drobnjak, iz Poljoprivredne stručne službe u Rumi, kaže da je usev u dobroj kondiciji bez obzira što je značajan deo hlebnog žita posejan posle optimalnog roka. Ovogodišnja setva pšenice je trajala dosta dugo, od početka oktobra pa skoro do kraja novembra, kaže Drobnjak. Upravo zbog toga pšenica je u različitim fazama razvoja.

I poljoprivrednici su zadovoljni stanjem useva na svojim njivama. Oni koji su pšenicu zasejali u optimalnom roku  kažu da u poslednjih nekoliko godina nikada nije bila u boljoj kondiciji.

Ono što je primentno na mnogim  parcelama je najezda glodara. Poljoprivrednici treba da obilaze svoje njive i da urade zaštitu što je pre moguće, kako bi izbegli velike štete na pšenici, jer dobro je poznato koliko u kratkom roku glodari mogu da unište usev.

Za prihranu hlebnog žita je još uvek rano, ali i o tome etreba razmišljati. Prve količione djubriva treba dati već u januaru, ali u svakom slučaju pre prihrane treba uraditi analizu zemljišta EN min metodom i tako dobiti tačne preporuke za unos djubriva, jer i višak kao i manjak mogu loše uticati na prinos, ali i kvalitet zrna.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *