Meso mora biti ukusno pripremljeno, ali pre svega pregledano i bezbedno za ishranu

Aktuelno Ruma

Svinjokolje u Sremu se polako privode kraju. Domaćini su i ove godine bili odgovorni i kontorlisali meso na prisusutvo trihinele, kako bi bili sigurni da je meso beznbedno za ishranu. U Veterinarskoj stanici u Rumi kažu da je broj pregleda bio veliki, a da u uzorcima mesa trihinele skoro da nije ni bilo.

U rumskoj Veterinarskoj stanici trihineloskopski pregled mesa se obavlja tokom čitave godine. Veterinari se prisećaju početaka kada je trihinele bilo na mnogim uzorcima, kako divljih, tako i domaćih svinja. Sada je situacija daleko bolja, pa se procenat zarazenosti, posebno kod domaćih svinja, može meriti u promilima. Kako kažu, sve dosadašnje mere u suzbijanju trihineloze su dale veoma dobre rezultate. Živko Matijević ističe da je redovna deratizacija imala velikog udela u suzbijanju trihineloze na području Opštine Ruma.

Podsetimo, trihineloskposki pregled traje kratko, ali je veoma važan  jer pokazuje da li je meso ispravno ili ne. Ukoliko se utvrdi da je meso pozitivno na trihinelozu, mora se neškodljivo ukloniti jer nije za ljudsku upotrebu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *