Povećava se interesovanje sremskih poljoprivrednika za organsku proizvodnju

Aktuelno Poljoprivreda VESTI

Poslednjih godina sve veći broj sremskih poljoprivrednika se bavi organskom proizvodnjom. Podižu se i novi zasadi voća, gaje se i organska pšenica, soja, ali najviše je površina pod organskim povrćem koje i najbrže nalazi put do tržišta. Oni koji se bave ovom proizvodnjom kažu da nekada zarada od organske proizvodnje nije mnogo viša nego od konvencionalne, ali su subvencije države za tu vrstu proizvodnje i dalje veće u odnosu na ostale.

Plodna sremska zemlja je kec u rukavu za sve naše poljoprivrednike. Ukoliko primene svu agrotehniku, poštuju savete stručnjaka, a polsuži ih i vreme, rezultati neće izostati. Godinama unazad pored uobičajenog načina proizvodnje, Sremci se okreću i organskoj proizvodnji, tako da se na sremskim njivama mogu videti organski paradajz, paprika, krastavac… Sve više je organskih zasada jabuke, a oni nešto hrabriji gaje i semenski materijal za organsku pšenicu, soju i mirođiju.

Nas sagovornik, Ignjat Juričić poljoprivrednik iz Šuljma, kaže da organska proizvodnja nije uvek isplativa. Ima godina kada se zaradi kao i u konvencionalnoj proizvodnji, ali dobra stvar je svakako, značajna pomoć države toj vrsti proizvodnje, jer su subvencija za organsku daleko više od onih za konvencionalnu poljoprivredu.

I u organskoj proizvodnji veoma je važno tržište. Mnogi proizvođači su ga i obezbedili, a u našoj zemlji je i sve više pijaca na kojima se prodaju organski proizvodi, pa je i to dobra prilika za plasman zdrave hrane koja stiže sa sremskih polja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *