Tartufi mogu postati izvozni brend Srbije

Aktuelno VESTI

Udruženje tartufara Srbije „Tragač“ postoji dve godine i okuplja 69 članova. Osnovano je sa ciljem da se tartufarstvo uvede u legalne tokove kako bi se od te proizvodnje moglo zaraditi, ali i na najbolji mogući način iskoristiti ono što je priroda dala. Područje Srema u kome je sedište udruženja je izuzetno bogato tartufima, pa ne čudi činjenica da je veliki broj tragača za vreme sezone upravo u sremskim šumama.  Udruženje nastoji da svaki tartufar dobrije sertifikat kako bi mogao da obavlja taj posao, a jedan od ciljeva je i organizovani otkup belog i crnog tartufa koji mogu postati dobar izvozni brend naše zemlje.

Josip Rakoš se poslednjih 20 godina bavi traženjem tartufa i veoma dobro zna probleme koji se javljaju u tom poslu. Da bi se sve to prevazišlo osnovao je pre dve godine Udruženje tartufara „Tragač“ koje trenutno broji 69 članova iz cele Srbije. Pred udruženjem je kaže veliki posao, ali neće odustati jer prodaja tartufa može postati izvozni brend naše zemlje.

Pored toga što će nastojati da tržište tartufima bude uređeno, udruženje će pokušati da zaštiti područja bogata tartufima od nesavesnih tragača, odnosno onih  koji nisu obučeni za pravilno kopanje. Inače područje Srema je bogato kako belim, tako i crnim tartufima.

Nas sagovornik kaže da u jednoj sezoni koja traje od maja do kraja decembra može da se sakupi u proseku od 50 do 60 kilograma crnog tartufa i 30 do 50 kilograma belog. Moraju da se čuvaju u odgovarajućim komorama u kojima je temperatura izmedju dva i 4 stepena, a njihov rok trajanja je sedam dana.  Rakoš kaže da je sve interesantnija i prerada tartufa, tako da se na našem tržištu  mogu nači razni sirevi i kobasice sa tartufima,  ali i drugi specijaliteti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *