Ruma: I ove godine besplatni udžbenici, u toku radovi u školama

Društvo Ruma

Za početak nove školske godine osim školaraca i profesora, priprema se i opština Ruma. Iz lokalne samouprave ističu da i ove godine nastavljaju sa praksom besplatnih udžbenika za sve osnovce, a za nabavku potrebnih udžbenika sredstva su obezbeđena u opštinskom budžetu.

„Javna nabavka je završena, javila su se dva ponuđača, jedan je prešao cenu, jedan nije i sa njim će biti potpisan ugovor. I kao i prošle i kao i pretprošle godine, mislim da će knjige u školi biti do 31. avgusta. Tako da učenici mogu sa novim knjigama već od 1. septembra da pohađaju nastavu u novoj školskoj godini. Za sve osnovce, to je oko 32 miliona ima deo koji plaća ministarstvo, za prvake i socijalno ugrožene, sve ostalo ide na teret budžeta lokalne samouprave i to je ono što je već uobičajeno i ljudi su se već navikli na to i s ponosom možemo da kažemo da smo mi jedna od retkih lokalnih samouprava koja u potpunsoti finasira udžbenike za svu decu“, rekao je Dušan Ljubišić, načelnik Opštinske uprave Ruma.

Istovremeno, građevinska sezona i činjenica da u školama nema dece ni osoblja, prilika je da se obave i brojni radovi na redovnom ali i kapitalnom održavanju objekata obrazovanja, pa su u toku radovi na obnovi škole u Stejanovcima.

„Pa otprilike ništa nije menjano osim stolarije i to ne cela nego deo jedan, tako da sad je baš kompletna rekonstrukcija, tu je bilo problema i sa vlagom, isto i podrum. To je jako stara zgrada, tu su poslednji raodvi bili pre više od 30 godina kada je adaptiran deo da bi se napravio vrtić i spojilo se to sa školom, a posle toga nije bilo nikakvih radova osim te stolarije“, rekla je Biljana Popović Jovanović, zamenica predsednika Opštine Ruma.

Iz lokalne samouprave podsećaju i da je više puta u poslednjem periodu obavljena nabavka računarske opreme za više škola, poslednje za Tehničku školu, a rekonstruisani su i toaleti u Gimanziji.

„Završena je javna nabavka za kompletnu sanaciju krova na Tehničkoj školi, vrednosti oko 6 miliona dinara bez pdv-a, započeta je rekonstrukcija kompletna područnog odeljenja u Stejanovcima OŠ „Veljko Dugošević“, vrednost radova oko sedam miliona dinara bez pdv. Takođe radimo i Putincima, nešto u Platičevu i u planu je raspisivanje nabavke za još neke škole. Praktično gledali smo da sve ono što su škole tražile raspodelimo u ovu i u buduću budžetsku godinu i da kažemo da smo ove i sledeće godine uspeli da prođemo i uđemo u svaku školu, rekonstruisali sanitarne čvorove itd.“, rekao je Ljubišić.

Kako je pojašnjeno, ukupna vrednost svih investicija je 80 miliona dinara, 40 miliona je izdvojeno rebalansom, dok će kako je rekao načelnik, preostalih 40 miliona biti planirano u narednoj budžetskoj godini.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *