Ćirić: U septembru počinje sređivanje Spomenika revolucije

Aktuelno Ruma VESTI

U sklopu širih radova na uređenju centra Rume, osim sređivanja fasada, poliranja trga, zamene mobilijara, uređenja male fontane, u planu je i sređivanje Spomenika revolucije, koji se nalazi na samom Gradskom trgu, među Rumljanima poznatijeg kao trube.

„Očekujemo da već tokom septembra počnu radovi , videćemo ko će se javiti od izvođača,koja će biti dinamika radova, koliko je zapravo spomenik oštećen, da li će uspeti da se do kraja godine u celosti svih sedam kompozicija ovog spomenika rekonstruiše ili će ući u narednu godinu sa rekonstrukcijom“, rekla je predsednica Opštine Ruma Aleksandra Ćirić.

Za ovu namenu iz opštinskog budžeta izdvojeno je 6 miliona dinara, ali to svakako neće biti dovoljno, kažu nadležni.

„To je dovoljno samo za konzervaciju spomenika. Međutim, spomenik je veoma oštećen. Čitava konstrukcija spomenika i unutrašnjost spomenika je veoma oštećena , tako da će tu biti potrebni veoma obimni i zahtevni građevinski radovi na statici i poboljšanju same konstrukcije spomenika“, pojasnila je predsednica.

Podsetimo, Spomenik revolucije na Gradskom trgu u Rumi izgrađen je 1975. godine i od tada nije ozbiljnije rekonstruisan.

Ovaj spomenik predstavlja nepokretno kulturno dobro i znamenitost je Rume. Takozvane „trube“ predstavljaju formiranih sedam vojvođanskih narodno oslobodilačkih brigada, a rog je između ostalog i simbol poziva na ustanak.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *