Još večeras prikazivanje arheoloških filmova

Aktuelno Društvo Kultura Ruma


U samom finišu Kulturnog leta sinoć je u Kulturnom centru održano Veče arheološkog filma koje je priredio Zavičajni muzej Ruma. Projekcije se održavaju i večeras, a biće prikazano ukupno pet filmova.

“Ovo je već četvrta godina kako se održavaju večeri arheoloških filmova u Rumi u saradnji je sa Narodnim muzejom u Beogradu, koji jeste krovna organizacija što se tiče toga. Filmovi su internacionalnog karaktera, večeras ćemo gledati tri filma, jedan iz bliske nam hrvatske, a druga dva će biti filma iz Rusije”, rekao je Uroš Nikolić, arheolog Zavičajnog muzeja Ruma.

Večeri arheološkog filma na pravi način su obogatile Kulturno leto koje je brojalo preko 50 progrma, a podršku realizaciji dala je i predsednica Opštine Ruma koja je istakla da je prikazivanje filmova sa arheološkom tematikom već tradicionalna aktivnost muzeja u Rumi.

“Tradicionalno su se prikazivali u lapidarijumu Zavičajnog muzeja u Rumi, međutim ove godine zbog velikih radova u našem Zavičajnom muzeju, naš kustos koelga Uroš je odlučio ove godine naravno ovde u KC da organizujemo u Maloj sali, dva dana, odnosno dve večeri imaćemo priliku da gledamo filmove koje smo dobili u saradnji sa Narodnim muzejom iz Beograda”, istakla je Aleksandra Ćirić, predsednica Opštine Ruma.

Filmovi koji su sinoć prikazani obrađivali su teme Vučedolske culture koja je smeštena u okolini Vukovara, zatim arheološki lokaliteti u severnom delu Rusije – slovensko naselje iz 13. i 14. Veka, dok će večeras biti prikazani filmovi koji se bave domaćim temama – lokalitetom rimskog logora kod Kremna i našim najpoznatijim arheologom Dragoslavom Srejovićem.

Ulaz na projekcije je besplatan.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *