Med je tražen proizvod, a pčelarstvo unosan posao

Aktuelno Poljoprivreda VESTI

Poslednjih godina sve više je onih koji se bave pčelarstvom. Pored meda mnogi su bave i drugih proizvoda na bazi meda što je veoma traženo na tržištu. Medari iz Luga kažu da se med i pčelinji dobro prodaju, a cene su veoma pristupačne imajući u vidu značaj meda i pčelinjih proizvoda u svakodnevnom životu.

Većina njih ima svoje stalne kupce, a pored prodaje na kućnom pragu, skoro svi izlažu svoje proizvode na raznim manifestacijama i pijacama.

Sve više je mladih pčelara u našoj zemlji. Neretko se i žene bave ovim poslom, koji i nije baš lak. Da je to tako potvrđuje i Verica Koler iz Luga koja se pčelarstvom bavi već nekoliko godina.

I Vladanka Vasiljević iz Gornje Dobrinje kaže da je pčelarstvo lep, ali težak posao. Njeno gazdinstvo se pčelarstvom bavi već 26 goina.

Da pčerastvo, kao i ukupna poljoprivreda nije lako potvrđuje i Vera Bažala iz Luga, koja kaže da i količina proizvedenog meda ali i njegov kvalitet zavise od vremenskih uslova, pa ima dobrih, ali i loših godina.

Na tržištu pored meda dobro se prodaju i ostali pčelinji proizvodi kaže Olgica Kumičko iz Luga. Njena porodica se polsednjih 10-ak godina pored meda, bavi i proizvodnjom drugih pčelinjih proizvoda .

Na tržištu ima dovoljno kvalitetnog meda koji ima svoje kupce. Svaki potrošač bi trebao da ima svog pčelara kako bi bio siguran da u ishrani koristi prirodan med i pčelinje proizvode. Do takvog meda može se doći na raznim manifestacijama, poput nedavno održane „Pod lipom se hladimo, medom se sladimo“ u Lugu, ali i na vašarima i pijacama širom zemlje.

Ovih dana bagremov med ima cenu od 1200 dinara za kilogram, dok je lipov nešto jeftiniji i košta 1000 dinara.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *