Obnova pruge Beograd – Šid: Ministar Momirović vozom stigao u Rumu

Aktuelno VESTI


Putničkim vozom iz Beograda u Rumu je stigao ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, a povodom završetka radova na pruzi kod Golubinaca, čime je pušten u rad železnički saobraćaj na relaciji Beograd – Ruma, Sremska Mitrovica, Šid i Beograd- Šabac- Loznica.

„Zaista sam jako insistirao da pustimo u saobraćaj ovu prugu. Ona znači direktnu železničku vezu sa Beogradom za više od 200.000 ljudi. Od juče i Šabac i Loznica i Ruma i Šid, direktno su povezani sa Beogradom izuzetno kvalitetnom železničkom infrastrukturom. Vi danas od Rume idete do Beograda manje od sat vremena, do Sremske Mitrovice 70 minuta, do Šida još uvek nije završeno sve, pušten je samo jedan kolosek, ali ja sam ipak insistirao da pustimo prugu“, rekao je Tomislav Momirović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ministra je danas na nedavno obnovljenoj železničkoj stanici dočekala predsednica Opštine Ruma Aleksandra Ćirić zajedno sa svojim saradnicima.

Bila je ovo prilika da zajedno obiđu stanicu i uvere se u uslove koje imaju zaposleni, ali i putnici kojih bi trebalo da u narednom periodu ima što više.

„Mi smo danas razgovarali o rekonstrukciji i daljem unapređenju železničkog saobraćaja na ovom pravcu, jer zaista Ruma se nalazi na čvorištu. Dovoljan je podatak da je železnica u Rumi počela sa radom 1898. godine, a tokom 20. i 21. veka kroz Rumu prolazi veliki broj putničkih i teretnih vozova. Ono što je za samu Rumu značajno jeste veliki broj investicija koje su stigle u Rumu i koji dovoze svoje materijale železnicom. Stoga je naša odgovornost da poboljšamo samu infrastrukturu na železničkoj stanici, sam prilaz stanici, takođe da učestvujemo u daljem unapređenju ovog železničkog pravca prema Šidu, odnosno prema Beogradu“, rekla je Aleksandra Ćirić, predsednica Opštine Ruma.

Cilj je da se građanima pokaže da su vozovi i čitava železnica unapređeni, da su neretko jeftiniji od drumskog saobraćaja, a svakako i ekološki je železnica najprihvatljivija, čime se čuva životna sredina i podržava zelena agenda Srbije, rekao je Ministar.

Ujedno, većom upotrebom železničkog saobraćaja, rasaterećuje se drumski saobraćaj i smanjuju se gužve na putevima.

„Želim da ljudi uđu u nove vozove, želim da osete taj novi talas investicija pre svega u želenici. Postoji takođe inicijativa naših evropskih partnera tačnije iz Ljubljane, da obnovimo voz Ljubljana – Zagreb – Beograd. Mi intenzivno radimo sa evropskim fondovima kako bi rekonstruisali kompletnu prugu od Beograda do Šida, sa naše strane. Mi smo zaista železnički lideri na Balkanu“, istakao je ministar.

Nakon godinu dana radova, pruga je puštena u rad za putnički saobraćaj i kroz Rumu sada svakodnevno saobraća deset parova putničkih vozova, od kojih su devet Beograd centar – Šid i jedan par voza Beogad centar – Zvornik, a kako se navodi, što se tiče teretnog saobarćaja, on je sve vreme funkcionisao.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *