Međunarodni dan gladnih – pojačani obroci u Narodnim kuhinjama

Aktuelno Društvo Ruma VESTI

Danas se u svetu obeležava Međunarodni dan gladnih, koji je i ove godine obeležen u rumskom Crvenom krstu u okviru rada Narodne kuhinje.

„Opština Ruma od 94 godine neprekidno ima narodnu kuhinju sa oko 600 korisnika, a 263 dece je direktno uključeno uzrasta do 17 godina sa 75 osoba starosti iznad 65 godina“, rekao je Marko Ćulibrk, sekretar Crvenog krsta Ruma.

Prema normativima Crvenog krsta, svi korisnici narodne kuhinje imaju kuvane obroke po 350 grama i pola kilograma hleba po članu porodice.

„Dosta mi je znači zato što sam podstanar, mala penzijica i šta ja znam, to mi je sve“, kaže jedna od korisnica Narodne kuhinje u Rumi.

Prema rečima sekretara trude se da obrok bude raznovrsan i hranljiv pa se kuvaju grašak, pasulj, boranija, krompir paprikaš sa određenim količinama mesa.

Međunarodni dan borbe protiv siromaštva – 17. oktobar se obeležava u celom svetu sa ciljem da se skrene pažnja javnosti na potrebu iskorenjavanja siromaštva u celom svetu, a naročito u zemljama u razvoju, Prema podacima Ujedinjenih nacija u svetu trenutno gladuje preko 810 miliona ljudi. Svetski program za hranu navodi da je svet gladniji nego ikad, navodeći da je do porasta gladnih došlo zbog rata, klimatskih promena, pandemije kovida 19 i rasta cena.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *