Svečano otvorena Velika dvorana sa repariranim sedištima i podom

Aktuelno Društvo Ruma VESTI

Svečanom akademijom sinoć su u Kulturnom centru Ruma počeli dani otvaranja Velike dvorane u Rumi, a povodom renoviranja velike sale, odnosno reparacije sedišta i zamene podova, koja je urađena zahvaljujući sredstvima Opštine, ali i Ministarstva kulture kroz program „Gradovi u fokusu“.

“Nakon 37 godina odlučili smo da obnovimo sve ustanove kulture uključujući domove kulture po selima, a prvi na red je, zahvaljujući sredstvima sa strane, došao naš KC. Samostalno smo izdvojili sredstva za obnovu Doma vojske u kojem je sada biblioteka, a KC je obnovljen zahvljujući 7 miliona dinara od Ministarstva kulture i mi smo dodali još tri miliona kako bi imali adekvatan prostor za rad. Ova ustanova 37 godina radi punim kapacitetom i čini kulturnu fizionomiju našeg grada, okuplja sve kulturne sadržaje od profesionalnih do amaterskih, koja neguje duh i tardiciju našeg grada i naša je dužnost da ulažemo u ovu ustanovu i obnavljamo je i ona služi na čast i ponos svih nas njenih korisnika“, rekla je Aleksandra Ćirić, predsednica Opštine Ruma.

Velika dvorana Kulturnog centra „Brana Crnčević“ Ruma jedna je od najvećih u zemlji sa 700 mesta, a godišnje kroz nju prođe između 50.000 i 60.000 posetilaca.

„Predstoji nam jedna uzbudljiva kulturna jesen i zima, potrudili smo se za to i nadam se da je ova svečana akademija bila najbolji test za čuvenu akustiku naše sale i u bivšoj Jugoslaviji ova sala je bila poiznata po tome. Upoređivali su je sa Lisinskim, Kolarcem, a u Vojvodini kažu da i nema za poređenje da je najveća akustika baš u ovoj našoj velikoj dvorani i to mi je drago. Program je bio i upravo onakav kakav treba da bude za ovu dvoranu, to su kudovi, GTO „Branko Radičević“, Srpsko pevačko društvo, to su ljudi koji su potekli iz ovog grada i koji godinama upravo u ovoj sali nastupaju i vežbaju i meni je čast i zadovoljstvo da su upravo oni dali pečat večerašnjoj akademiji i sa njima nastavljamo saradnju kao i do sada“, navela je Katarina Filipović, direktor Kulturnog centra “Brana Crnčević” Ruma.

Međutim, prema najavama tu nije kraj ulaganjima u ovaj objekat, koji je podsetimo izgađen sredstvima od samodoprinosa građana Rume i svečano je otvoren na dan opštine , 27. oktobra 1985. godine.

“Najavljujem i dalja ulaganja u naš KC pored ovih dosadašnjih – krečenja, zamene led panela, rampe za invalidna lica, nastavljamo i naredne godine da ulažemo i to u dogovoru sa direktorkom kojoj zahvaljujemo na izvanrednoj organizaciji ove prve festivalske večeri. Uložižemo u rotacionu binu, elektriku, sve ono što je neophodno kako bi naš KC bio na vrhuncu svog rada i da zadovolji potrebe svih teatarskih kuća od pozorišnih do baletskih predstava”, rekla je predsednica.

U programu svečanog otvaranja su učestvovali Gradski tamburaški orkestar „Branko Radičević“ i hor Srpskog pevačkog društva u Rumi, kao i solista na harmonici Veljko Ljuština i vokalna solistkinja Agota Vitkai Kučera.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *