participativno

Počelo glasanje za participativno budžetiranje: Rumljani biraju projekte za 2023. godinu!

Aktuelno Društvo Ruma

Postavkom štanda na Gradskom trgu u Rumi danas je počelo glasanje za projekte koje građani žele da budu realizovani u narednoj godini.

Među prvima glasala je i predsednica Opštine Ruma Aleksandra Ćirić, koja je navela da je participativno budžetiranje način da građani učestvuju u kreiranju budžeta, ali i da opština oslušne potrebe građana.

„Ovo je dokaz da mi zaista poštujemo naše građane jer time što oni učestvuju već osmu godinu za redom jeste dokaz koliko mi kao lokalna samouprava vodimo računa o svojim sugrađanima i o njihovom kvalitetu života. Ove godine imamo šest projekata za koje građani glasaju od danas do 6. novembra. Danas je mobilni punkt u Rumi, posle toga ide u mesne zajednice gde su predviđeni projekti a nakon toga mogu da glasaju u Glavnoj ulici 107 i u Orlovićevoj ulici i naravno elektronskim putem“, navela je Aleksandra Ćirić, predsednica Opštine Ruma.

Prethodno su građani imali priliku da predlažu projekte, a Opština je odabrala šest koje smatra da je moguće realizovati i koji jesu iz domena lokalne samouprave.

Prema rečima predsednice veliko je bilo interesovanje i u tom prethodnom krugu participativnog budžetiranja.

„Ponuđeno je bilo preko sto projekata, tako mislim bude svake godine i već su građani naučili. Ovo je osma godina za redom, već građani znaju da će se svake godine u ovom periodu imati mogućnost da glasaju i da učestvuju u participativnom budžetiranju i zato oni stalno šalju što više predloga. Naravno ono za šta se najviše dobije glasova to su uvrsti u budžet za narednu godinu, ali koliko primetim to uvek budu pametne table, reciklaža otpada, tako da je to ekologija što se tiče gradskih stedina uvek zastupljena, a što se tiče sela dečija igrališta, teretane, vrtići, sve vezano za mobilijar i decu odnosi se na seoske sredine“, navela je Ćirić.

Građani biraju tri projekta od ponuđenih šest, a to su:

uređenje Velikog parka i parka kod Gimnazije,

nabavka kontejnera i kanti za reciklažu,

nabavka pametnih tabli za srednje škole u Rumi,

zatim postavka teretana na otvorenom u Hrtkovcima i Platičevu,

Osvetljenje na pešačko-biciklisitčke staze Putinci-Žarkovac i

izgradnja kapele u Stejanovcima i Vitojevcima.

Sutra će kutija za glasanje biti postavljena u Hrtkovicma od 9 do 10,30 i u Platičevu od 11 do 12,30 časova.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *